3 november Dag van de Isolatie: huizenbezitters, kom in actie!

Iedereen wil het, maar nog te weinig mensen doen het: energie besparen door je huis te isoleren. Vier miljoen – bestaande – huizen in Nederland zijn niet of onvoldoende geïsoleerd. Daar valt nog enorme milieuwinst te behalen. Tijdens de Dag van de Isolatie laten isolatiespecialisten zien hoe.

Tijdens en in de week voorafgaand aan de tweede editie van de Dag van de Isolatie, vrijdag 3 november aanstaande, laten erkende isolatiebedrijven zien wat na-isoleren inhoudt. Na-isoleren is het verzamelbegrip voor isolatiemaatregelen die je neemt in een bestaand pand: spouwmuur-, dak-, gevel- en vloerisolatie.

Vier miljoen woningen
Deskundigen zijn het er wel over eens: energie besparen begint met isoleren. Nederland heeft zichzelf behoorlijk strakke milieudoelstellingen opgelegd. Die kunnen uitsluitend worden behaald als die zogeheten ‘bestaande woningvoorraad’ van vier miljoen woningen wordt aangepakt. Naast isoleren zijn het beperken van de energievraag met zuinige apparaten en het opwekken of gebruiken van groene stroom/energie de twee maatregelen die ons kunnen helpen substantiële winst te boeken.

Huizen en sportkantines
Het idee van de Dag van de Isolatie is om mensen te laten zien welke vormen van isolatie er zijn en hoe die worden aangebracht. Daarvoor isoleren de bedrijven tijdens de dag op vele plaatsen in Nederland woningen. Geïnteresseerden kunnen daar gaan kijken en zich laten informeren door de vakmensen.

Op zaterdag 4 november zijn de isolatiespecialisten te vinden bij sportkantines en clubhuizen. Daar kunnen belangstellenden wederom zien hoe isoleren in zijn werk gaat en al hun vragen stellen. Hier kunt u zien waar er bij u in de buurt geïsoleerd wordt.

‘Samen onze schouders eronder’
De overheid neemt regelmatig stimulerende maatregelen of verstrekt subsidies die het voor burgers aantrekkelijk maken om te isoleren. Welke regelingen er gelden en hoe de kansen zijn daarop een beroep te doen, kan een isolatiespecialist u precies vertellen. Ook bij het Energieloket van uw gemeente kunt u met vragen daarover terecht.

VENIN-initiatief
De Dag van de Isolatie is een initiatief van de Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland, de VENIN. Bij deze vereniging zijn ruim dertig bedrijven in het hele land aangesloten. Zij worden regelmatig streng beoordeeld op hun kennis en kunde en hun vakmanschap.