Energie besparen is dé grote opdracht voor ons allemaal. Minder afhankelijk worden van fossiele bronnen als olie, kolen en gas om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Het klinkt als een open deur, maar het isoleren van de woning is het beste begin, dus vóór het opwekken van duurzame energie door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Bedrijven in de isolatiebranche – verenigd in de VENIN – organiseren voor de tweede keer de Dag van de Isolatie om huis- en vastgoedeigenaren kennis te laten maken met (na)isolatie.

Veel mensen denken dat het isoleren van een huis een ingrijpende en dure keuze is. Maar het isoleren van bestaande huizen, ook wel na-isolatie genoemd, levert vele voordelen die in de meeste gevallen direct merkbaar zijn:

  • Er komt aanmerkelijk meer comfort in huis
  • De energierekening gaat blijvend omlaag
  • Het draagt direct bij aan een beter milieu
  • De investering is vaak binnen 5 jaar terugverdiend
  • De waarde van de woning stijgt door hoger energielabel
  • De werkzaamheden zijn veelal binnen een halve dag gereed 

Welke isolatievormen
We zullen onze energievraag moeten beperken door onze huizen te isoleren en energie efficiënt te gebruiken. De isolerende maatregelen die een woningbezitter kan nemen zijn vooral gericht op de ‘schil’ van de woning: de gevel, de vloer en het dak. Voor het isoleren van deze onderdelen zijn er verschillende isolatieproducten en -methoden beschikbaar. Op de website van Milieu Centraal is veel onafhankelijke informatie over isoleren te vinden en is door middel van isolatie apps een goed beeld van de mogelijkheden te verkrijgen.

Belang van een goed advies
Elk huis verdient een vakkundige beoordeling van de beste isolatiemogelijkheden, daarvoor is het aan te raden om de mogelijkheden samen met een specialist in kaart te brengen. Bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland (VENIN) adviseren dagelijks geïnteresseerde woningeigenaren vanuit hun brede kennis en ervaring.

Kwaliteit hoog in het vaandel
Naast een gedegen isolatieadvies voeren deze bedrijven de werkzaamheden professioneel en kwalitatief hoogwaardig uit. De uitgevoerde isolatiemaatregelen worden steekproefsgewijs gecontroleerd door onafhankelijke instanties. Op de website van de VENIN vindt u de gegevens van alle aangesloten erkende isolatiebedrijven.