Overheid wil uitstelgedrag energiebesparing eigen woning doorbreken

Eerste Dag van de Isolatie op 5 november

Op zaterdag 5 november vindt de eerste Dag van de Isolatie plaats. Op deze dag isoleren specialistische bedrijven in heel Nederland huizen en bieden op die manier huiseigenaren de mogelijkheid om met eigen ogen te zien wat dat in de praktijk betekent. Op www.dagvandeisolatie.nl kunt u zien waar in uw regio één of meerdere huizen geïsoleerd gaan worden en waar u zich kunt laten informeren.

Het isoleren van een woning is relatief eenvoudig, verdient zichzelf snel terug en levert meer wooncomfort op. Toch gebeurt dit nog relatief weinig. Van alle woningeigenaren in ons land heeft 25% plannen om de woning te verduurzamen. Dit zijn 1 tot 1,5 miljoen huiseigenaren. Daarom is de overheid in oktober de 3 jaar durende campagne ‘Energie besparen doe je nu’ gestart om huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren. Bij de woningen die op 5 november geïsoleerd worden en op andere informatiepunten in het land kan informatie ingewonnen worden over het isoleren van de woning.

De lijst met locaties wordt elke dag verder uitgebreid met nieuwe adressen.

Subsidie

Isoleren kost minder dan u verwacht en is snel en zonder rommel klaar. Het bespaart u jaarlijks honderden euro’s en zorgt voor een comfortabel huis. Het is ook financieel extra aantrekkelijk om juist nu te gaan isoleren. Naast het feit dat de energierekening daalt en de waarde van de woning toeneemt doordat deze een beter energielabel krijgt, is er sinds 15 september € 60 miljoen aan overheidssubsidie beschikbaar. Daarvoor dienen huiseigenaren twee isolerende maatregelen in één keer te nemen. De subsidie kan oplopen tot 20%.

Samen met Milieu Centraal werkt de Vereniging Erkende Na Isolatiebedrijven Nederland (VENIN) op dit moment ook aan de realisatie van een lijst waarin alle gekwalificeerde isolatiebedrijven worden meegenomen. Gecertificeerde bedrijven kunt u vinden op www.wijisoleren.nl. Daar krijgt de woningeigenaar zicht op welke betrouwbare isolatiebedrijven er zijn en hoeft hij of zij zich geen zorgen te maken over de kwaliteit en de garantie van het werk.